‘Ik geniet van verandering’

“Een gezond streven naar volmaaktheid is wezenlijk anders dan perfectionisme”, stelt ondernemer Serge de Mul (49). “Achter de neiging alles in één keer goed te willen doen, schuilt angst. Terwijl er bij mij ruimte is voor fouten. En omdat ik altijd in alles de status quo wil verbeteren, geniet ik van verandering. Ik ben een bouwer die beseft dat we nooit klaar zijn.”

In zijn eigen Drentse woonparadijs is hij al ver gekomen. We zitten op het terras van zijn – met enige professionele hulp – zelfgebouwde huis: een riante rietgedekte villa die CO2-neutraal is. Het uitzicht over de weilanden reikt ver en op de achtergrond klepperen ooievaars die graag op de lichtmasten bij de paardenbak zitten. Terwijl een vlinder voorbij dartelt, vertelt Serge dat het deze plek was die tien jaar geleden zijn passie voor een betere wereld aanwakkerde. “De natuur in deze omgeving is zó mooi, daar wil je zuinig op zijn. Mijn grootste drijfveer is het achterlaten van een betere wereld voor mijn kinderen en kleinkinderen. Daar hebben ze meer aan dan een smak geld op de bank. Al streef ik net zo goed naar financiële vrijheid, omdat je dan mogelijkheden hebt om dingen waar te maken en ook daarmee bij te dragen aan een duurzamere wereld.”

Kleine stapjes

Wat begon met het zelf bouwen van een CO2-neutraal huis, werd een groeiende passie die onomkeerbaar blijkt. “Omdat de urgentie toeneemt. We kunnen echt niet meer om de klimaatveranderingen en de impact daarvan heen. Onze pleegzoon en zijn vriendin hebben een baby van een jaar oud… Hoe ziet de toekomst van dat kleintje eruit? En wat kan ik nog doen om daar een positieve invloed op te hebben? Mijn kinderen – twintigers die zich ook steeds bewuster zijn van onze footprint als mens – confronteren me regelmatig met mijn eigen gedrag. Want rijden doen we elektrisch of in onze waterstofauto, maar omdat ik zo graag reis, vlieg ik nog steeds… en dan kom je er niet met klimaatcompensatie. Om ook mijn gedrag bij te stellen, kies ik er nu voor om wat langer naar één vliegbestemming te gaan, in plaats van vier verschillende korte trips te maken.”

“Veranderen lukt alleen als je kleine stapjes integreert in je routines”, is de overtuiging van Serge, die als ondernemer de voordelen van agile werken ontdekte. “Niet blijven steken in het maken van perfecte plannen, maar in actie komen en al doende leren, bijsturen en aanscherpen. Zo werken we in mijn softwarebedrijf Ultraware en via die aanpak hebben we ons eigen CO2-neutrale huis gebouwd. Daarna hebben we ook het kantoorpand stapsgewijs verduurzaamd. Dat vroeg een flinke investering in tijd en geld, omdat ik alles zelf wilde uitpuzzelen en van de holistische aanpak ben. Die insteek zorgde voor een waardevolle leercurve en nu inspireren we vele anderen met het groenste bedrijfspand van Assen.” Hij pakt er een potje honing bij dat afkomstig is van de eerste oogst van de bijenkasten die sinds vorig jaar op het kantoordak staan. “We blijven steeds nieuwe, duurzame stappen zetten. Met een daktuin en bijenkasten kun je ook in de stad bijdragen aan biodiversiteit.”

Alles op tafel

Het zetten van nieuwe stappen kwam in een stroomversnelling toen Serge een jaar of zes geleden aan de slag ging met zijn persoonlijke ontwikkeling. “Onze accountant tipte mij een goede coach, omdat de samenwerking met mijn zakelijke compagnon vastliep’’, blikt Serge terug. ‘Ondanks de succesvolle opbouw van ons bedrijf, waren we elkaar sinds de start in 2000 toch gaandeweg ontgroeid. De boel stagneerde omdat we nooit bespraken wat er onderhuids speelde. Toen met inzet van de coach eenmaal alles op tafel lag, ging mijn medeoprichter zijn eigen weg en begon ik als CEO aan een nieuwe fase met Ultraware. Omdat ik zelf veranderde, veranderde het bedrijf ook.”

“Vooral mijn focus is nu anders: meer mensgericht. Prestaties en omzet blijven belangrijk voor een gezonde bedrijfsontwikkeling, maar uiteindelijk gaat het om gelukkige mensen. In ons team zie ik hoe waardevol het is dat medewerkers goed op hun plek zitten en dat ze doen wat ze graag willen doen. Dan ondersteunen zij klanten het beste met software, waardoor die bedrijven op hun beurt ook weer dromen waarmaken. Mensen tot bloei laten komen vraagt om openheid over angsten en behoeften. Wat wil je graag? Waar ben je bang voor? En wat heb je nodig om toch een stap te zetten? Als ik vragen stel en goed luister, verloopt een gesprek heel anders dan wanneer ik anderen vertel hoe zij het moeten doen. Dat laatste is soms nog wel een valkuil hoor, zeker als ik mensen al heel lang ken. Dan verval ik makkelijk in oude patronen.”

Meer vertrouwen

Over zijn eigen dromen, angsten en behoeften zegt Serge: “Lange tijd werd ik gedreven door behoefte aan bevestiging van buitenaf. In elk project binnen ons bedrijf had ik een vinger in de pap. Ik had moeite om los te laten, omdat ik de waardering van anderen zocht. Nu heb ik veel meer vertrouwen in mezelf én in anderen. De mensen in mijn bedrijf hebben recht op hun eigen leerproces. Bovendien hebben ze genoeg in huis om het werk goed te doen. Het was een ontdekking dat het medewerkers blij maakt als ik meer delegeer. Waardoor ik weer beter kan focussen op de ontwikkeling van het grote geheel. Hoe het intussen zit met die behoefte aan waardering? Als ik ergens trots op ben, dan voel ik die trots zelf. Vanbinnen. En sinds mijn bestaansrecht niet meer afhangt van bevestiging van anderen, kan ik zowel complimenten als kritiekpunten beter ontvangen.”

“Door mijn stappen in persoonlijke ontwikkeling wijs ik in lastige situaties minder snel naar anderen of de omstandigheden. Ik kom altijd terug bij mezelf: onderzoeken wat mijn eigen aandeel is en wat ik zélf kan doen om verder te kunnen. Daarom blijf ik inspiratie zoeken in bewustzijnsontwikkeling: van NLP (neuro linguïstisch programmeren) en geweldloze communicatie tot de boeken van Jan Bommerez en Jan Geurts of de Big Five for Live van John P. Strelecky. De rode draad die ik steeds aantref, is de terugkeer naar je eigen kern, naar de liefde voor het leven en het ontdekken waarom je hier bent. Sinds ik daar bewust mee bezig ben, leef ik veel meer naar wat ik belangrijk vind. Het pad dat ik wil volgen, is het pad naar een duurzame wereld met gelukkige mensen. Daarom wil ik altijd in alles de status quo verbeteren, een proces waar we nooit klaar mee zijn. En dat maakt mij niet moedeloos, het motiveert me juist om er elke dag weer het beste van te maken. Dat is waar voor mij het leven om draait.”

Samen groeien

“Een nieuwe uitdaging is de onderneming die ik recent ben gestart met drie CEO’s van andere bedrijven. Het zijn allemaal door de wol geverfde ondernemers, maar ook allemaal mensen met dromen, verlangens en angsten. Door die open op tafel te leggen en daarover in gesprek te gaan, maken we een heel andere start dan ik destijds met mijn eerste compagnon had. Spannend vind ik het wel, want ondanks alle eerlijke gesprekken hebben we iets waar te maken met z’n vieren. Hoe gaat dat als we serieus los zijn? En hoe is de samenwerking onder druk? Ego’s spelen makkelijk op, zeker als je gewend bent om zelfstandig beslissingen te nemen. Maar ik voel me klaar voor een volgend niveau van ondernemen en besef ook hierbij: fouten maken mag! Daar kunnen we van leren en groeien, zodat we straks met meer impact kunnen bijdragen aan een leefbare toekomst.”

“Mijn drive om alles te willen verbeteren brengt wel een mate van onrust met zich mee. Maar de enige constante in het leven is nu eenmaal verandering en daar geniet ik van. Toch heb ik ook geleerd om te waarderen wat er nu is. Dat lukt vooral als ik in het moment ben, zoals bij paardrijden, skiën in de bergen of een etentje met mijn gezin. Om vervolgens vol energie door te gaan, altijd op weg naar de volgende stap. Natuurlijk heb ik soms geen zin of zakt de moed me in de schoenen. Ook dan ga ik opnieuw bij mezelf te rade: waarom voel ik dit en wat kan ik doen om het te veranderen? Dezelfde vragen stel ik ook aan anderen als we ergens op vastlopen. En dan vooral goed luisteren. Soms staan oordelen of oude patronen in de weg. Of wil ik te gauw naar een oplossing, terwijl het proces belangrijker is. Dat blijft een les, want zelf groeien is mooi, maar samen groeien is beter. Ik kan niet alleen de wereld verbeteren, daar hebben we elkaar voor nodig.”