Over dit project

De term ‘dagelijkse moed’ kwam ik tegen in het rijke oeuvre van mijn schrijfheld Toon Tellegen. Hij schreef over een jongetje dat graag meer moed wil hebben. Geen heldenmoed, of overmoed, maar gewone, dagelijkse moed. Als het te koop was, zou hij er al zijn geld aan uitgeven. En geluk kreeg hij er dan voor niks bij.

Ik begrijp dat jongetje wel, want in de kern staat moed voor levenskracht. Moedig zijn komt van binnenuit. Het is een drive om – ook als het spannend of moeilijk is – steeds nieuwe stappen te zetten in het leven. Zodat we ons blijven ontwikkelen, dromen najagen, van betekenis zijn voor elkaar, tegenspoed trotseren of soms gewoon even stil durven staan. Bovendien is dagelijkse moed nodig bij het omgaan met desillusies en onze schaduwkanten. Erkennen dat je soms bang, schijnheilig, verdrietig of gefrustreerd bent, is moedig. Toegeven dat je het even niet meer weet, is moedig. Inzien dat je missers maakt, is moedig. En om dan tóch weer met een open hart stappen te zetten en het beste van elke dag te maken, dat is moedig.

Nieuwsgierig naar moed

Dagelijkse moed gaat misschien vooral over de moed om mens te zijn en je eigen weg te gaan, temidden van anderen. Leef jij naar wat voor jou echt belangrijk is?Hoe wil je van betekenis zijn in deze wereld? Waarin kun je berusten en wanneer onderneem je actie? Durf je trouw te blijven aan je eigen hart en jezelf daarin te laten zien aan de ander? Omdat we allemaal op onze eigen wijze het leven doorlopen, denk ik dat er allerlei soorten dagelijkse moed bestaan. Het leek me mooi om daar wat van te verzamelen en online te delen. Daarom ben ik mensen gaan interviewen en beschrijf ik – naast de artikelen die deze gesprekken opleveren – mijn eigen mijmermomenten rondom dagelijkse moed.

Onderweg zijn

Prachtig om in dit project te ontdekken wat & waar moed ons kan brengen in het leven. En dat het vooral gaat om onderweg zijn. Op ons eigen pad. Soms weet ik zelf even niet hoe verder, neemt de waan van de dag het over of droom ik liever dan ik doe. En soms spelen er ontmoedigende gedachten op (die meestal vanzelf weer overwaaien óf tot waardevolle inzichten en nieuwe stappen leiden). Gaandeweg heb ik geleerd te accepteren dat ik mijn eigen tijd voor de dingen nodig heb. Net zoals alles in de natuur. Dus ik geniet van die tijd en laat me onderweg graag inspireren door de verhalen van anderen… Jij hopelijk ook!

Veel dagelijkse moed gewenst,                                                                                      Amber Boomsma