Over dit project

De term ‘dagelijkse moed’ kwam ik tegen in het rijke oeuvre van mijn schrijfheld Toon Tellegen. Hij schreef over een jongetje dat graag meer moed wil hebben. Geen heldenmoed, of overmoed, maar gewone, dagelijkse moed. Als het te koop was, zou hij er al zijn geld aan uitgeven. En geluk kreeg hij er dan voor niks bij.

Ik begrijp dat jongetje wel, want in de kern staat moed voor levenskracht. Het is een innerlijke drijfveer om – ook als het spannend of moeilijk is – steeds nieuwe stappen te zetten in het leven. Zodat we ervaringen blijven opdoen, onszelf ontwikkelen, van betekenis zijn voor elkaar, tot inzichten komen en misschien zelfs af en toe boven onszelf uitstijgen. Dagelijkse moed is daarom ook welkom bij het omgaan met onze schaduwkanten. Onder ogen zien dat we weleens oneerlijk, schijnheilig, veroordelend, zelfzuchtig of gefrustreerd zijn, is moedig. Erkennen dat we niet alles weten of soms bang zijn, is moedig. Inzien dat we missers maken, is moedig. En om dan tóch weer met een open hart stappen te zetten en van elke nieuwe dag iets moois te maken, dat is moedig.

Moed verzamelen

De stappen die we zetten, zijn voor iedereen anders. Daarom gaat dagelijkse moed vooral over de moed om de mens te zijn die je bent en om – temidden van anderen – je eigen weg te gaan. Door te leven naar wat voor jou belangrijk is. Te ontdekken hoe jij van betekenis kunt zijn in deze wereld. Te voelen waarin je kunt berusten en wanneer het nodig is om actie te ondernemen…

Hoe blijven we daarbij trouw aan ons eigen hart? En durven we onszelf daarin te laten zien aan de ander? Daar ben ik benieuwd naar! Omdat we allemaal op onze eigen wijze het leven doorlopen, denk ik dat er allerlei soorten dagelijkse moed bestaan. Het leek me mooi om daar wat van te verzamelen en online te delen. Daarom ben ik mensen gaan interviewen over dit thema en beschrijf ik – naast de artikelen die deze gesprekken opleveren – mijn eigen mijmermomenten rondom dagelijkse moed.

Onderweg zijn

Prachtig om in dit project te ontdekken wat & waar al die vormen van moed ons brengen in het leven. En dat het vooral gaat om onderweg zijn, op ons eigen pad. Soms weet ik zelf even niet hoe verder; dan ben ik mijn richting kwijt, neemt de waan van de dag het over of droom ik liever dan ik doe. En ja, er spelen ook weleens ontmoedigende gedachten op. Wat mij dan altijd helpt, is naar buiten gaan. Want de natuur laat zien en voelen dat het leven haar weg wel vindt en dat alles zijn eigen tijd heeft. Het is bijzonder dat wij die tijd als mens elk op onze eigen manier mogen beleven, al laat ik mij onderweg ook graag inspireren door de verhalen van anderen. Jij ook? Dan ben je van harte welkom om te grasduinen in wat er op deze site gedeeld wordt.

Veel leesplezier gewenst,                                                                                                         Amber Boomsma