‘Mag het er zijn, of mag het er niet zijn?’

In onze maatschappij trekt de energie vooral naar het denken. We leven volgens overtuigingen en concepten die lang niet altijd stroken met wie we werkelijk zijn. Door zijn eigen zoektocht naar ruimte – in het verlangen om te openen – herontdekte Gerard Mintjes (45) de kunst van het voelen. “Het draait om toelaten en erkennen: mag het er zijn, of mag het er niet zijn?”

Wat zeggen we meestal tegen kleine of grote mensen die de zenuwen hebben? ‘Kom op, je kunt het!’ Of: ‘Je hoeft niet bang te zijn’. Hoe goed bedoeld ook, daarmee ontkennen we volgens Gerard gevoelens van angst die juist baat hebben bij ruimte. “Bang mogen zijn is belangrijk. Door te blijven voelen en zacht en verzorgend te zijn naar jezelf, kun je in de angst leren ontspannen. Met ontkenning of weerstand vergroot je de kramp. Of je gaat vol bravoure te ver over je eigen grenzen, met alle gevolgen van dien.”

In het gesprek met Gerard over moed komt angst meteen ter sprake, omdat die twee onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. “Zonder angst is ook het gevoel van moed onbekend. Dan is er een soort gemak, een flow waarbij het leven als vanzelf stroomt. Moed komt tevoorschijn als er angsten opspelen die ons belemmeren om iets te doen of te bereiken wat we diep vanbinnen echt graag willen. Door moed beweeg je van het één naar het ander: van angst of onzekerheid naar een gevoel van hé, dit kan ik best. En soms is moed ook simpelweg in de angst durven zijn of accepteren dat je er nog niet klaar voor bent.”

‘Mijn burn-out was een geluk’ 

De moed om te voelen brengt Gerard steeds weer de ruimte die hij in zijn leven zoekt. “In onze gezinssituatie – mijn moeder is al vanaf mijn jeugd psychiatrisch patiënt – heb ik weinig ruimte ervaren. Als kind was ik altijd alert en ik schikte me binnen de omstandigheden. Aanpassen was mijn overlevingsstrategie, maar waar bleef ik zelf? Later ging ik in de zorg werken. Ook daar kon ik me onvoldoende naar eigen inzicht bewegen. Regels en protocollen haalden het werkplezier en persoonlijke ontwikkeling onderuit. Mijn burn-out in 2008 was achteraf bekeken een geluk. Het gaf me de tijd en ruimte om mijn eigen gevoel te volgen.”

Ondanks zijn angst om geen geld te hebben, begon Gerard een eigen praktijk als masseur. “Dat is waar moed je kan brengen. Ik voelde en erkende de angst, maar sprong toch in het diepe, in het vertrouwen dat het goed zou komen. Nu zeg ik dat met gemak, omdat ik inmiddels heb ervaren dát het goed komt. Die positieve ervaring helpt me weer bij andere spannende stappen in mijn leven. Mijn lichaam kent de kramp van de angst, maar ook het gevoel van ruimte dat ontstaat zodra ik kan ontspannen en vertrouwen.”

‘Wat vertelt je lijf?’ 

De opleiding Rebalancing® hielp Gerard om – als mens en als massagetherapeut – de moed om te voelen verder te verdiepen. “Rebalancing is een methode om het lichaam beter te leren kennen door bewust te leren voelen. Massage en aanraking helpen bij dat bewustzijn. Ons lichaam is één groot gevoelsorgaan dat continu interacteert met de omgeving. Het geeft ons belangrijke signalen, terwijl wij vooral houvast zoeken in ons hoofd, door te denken vanuit aangeleerde concepten en overtuigingen. Maar wat vertelt je lijf? Cliënten in mijn praktijk zijn – net als ikzelf – vaak verrast dat het voelen hen een andere boodschap brengt dan wat hun hoofd bedenkt.”

Bewustwording van het lichaam en de emoties die daarin opgeslagen worden, vraagt moed. Dat geldt op de behandeltafel, maar zeker in het dagelijkse leven. “Mag een gevoel er zijn, of liever niet? Adem je ernaartoe en is het oké? Of vererger je de kramp door weerstand? Het kan moeilijk zijn om te accepteren dat je angstig bent, of boos, maar daarmee verdwijnt het gevoel niet, het zet zich juist nog meer vast. Als je erin kunt zijn, het gevoel toelaat, zonder het meteen te willen veranderen, dan kan je lijf ontspannen en ontstaat er als vanzelf ruimte. En in die ruimte kan moed landen, zodat je op een natuurlijke manier gaat groeien.”

‘Er is een zaadje geplant…’ 

Met opgeklopte moed heeft Gerard weinig. “Dat is vooral bravoure, gebaseerd op het idee dat je ver uit je comfortzone moet stappen om iets te bereiken. Voor mij is moed juist een proces, waarbij je in eigen tempo je comfortzone uitbreidt door goed te voelen waar je wel of juist nog geen ruimte hebt. Dat vraagt geduld en eerlijkheid naar jezelf, want soms ben je nog niet zover. Zo hebben ze mij na een stage gevraagd om te assisteren bij de rebalancing opleiding, met als doel docent te worden. Voor mij is dat nu nog te spannend, maar er is wel een zaadje geplant. Ik vertrouw erop dat de moed me van dag tot dag brengt waar ik op dat moment kan en wil zijn.”

Meer weten over rebalancing en de visie van Gerard? Bezoek dan zijn website: Rebalancing Leeuwarden. 

Fotografie: Lucas Kemper